8.6 C
Brussels
23 mei 2019
SUPERIOR8
Image default

Wat is er nu zo speciaal aan die Galaxy S10 en S10+?

Op den duur weet je het niet meer. Welke smartphone is nu de beste? De Samsung Galaxy S10 werd afgelopen week voorgesteld. Het gloednieuwe flagship model van Samsung.

Maar wat is er nu zo vernieuwend aan die toestellen?

De Samsung Galaxy S10 werd op 20 februari 2019 onthuld, een paar dagen voordat het Mobile World Congress 2019 van start ging. In tegenstelling tot de Galaxy S9 uit 2018 is de S10 een vernieuwender toestel met veel nieuwe features.

De Samsung Galaxy S10 is op alle fronten een verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger, en sowieso een vernieuwender toestel dan de S9. Zo heeft de S10 een nieuw design, veel betere camera’s en allerlei andere nieuwe features.

Pluspunten Galaxy S10

 • Fantastisch scherm met dunne randen
 • Nog betere camera’s en interne hardware
 • Vingerafdrukscanner onder het scherm

Minpunten Galaxy S10

 • Aan de dure kant
 • Samsung’s One UI is niet voor iedereen
 • Glazen behuizing is kwetsbaar
 • Opnieuw relatief duur

De Samsung Galaxy S10 is een krachtig vlaggenschip met de beste hardware van het moment. Hieronder zetten we de belangrijkste features op een rijtje.

 • Groot 6,1 inch-scherm (3040 bij 1440 pixels) met QHD-resolutie
 • Ultrasone vingerafdrukscanner in het scherm verwerkt
 • Driedubbele camera achterop (12 + 12 + 16 megapixel)
 • Verbeterde gezichtsherkenning, snellere interne hardware
 • Keuze uit 128GB en 512GB opslagruimte
 • Releasedatum: 8 maart 2019
 • Adviesprijs van 899 euro

Drie verschillende modellen

Al sinds enkele jaren brengt Samsung meerdere versies van zijn vlaggenschip uit. Ook in 2019 gebeurde dat. Sterker nog: er verschijnen drie versies van de Galaxy S10, zodat er voor ieder wat wils is. Het grote verschil tussen de versies zit ‘m in het aantal camera’s, het design en (in mindere mate) de interne hardware.

De primaire versie, laten we hem de gewone Samsung Galaxy S10 noemen, is 6,1 inch groot. Die heeft drie camera’s achterop en eentje aan de voorkant. Dan is er de Galaxy S10 Plus, met opnieuw drie camera’s aan de achterkant, maar ook een dubbele frontcamera. De Galaxy S10 Plus heeft weer een groter scherm (6,4 inch), net als eerdere Plus-modellen.

Dan is er nog de Galaxy S10, een kleinere telefoon met een zachter prijskaartje. De smartphone is voorzien van iets minder geavanceerde hardware, een kleiner en plat scherm en aantrekkelijker prijskaartje.

Cameragat en vingerafdrukscanner in het scherm

Een grote vernieuwing van de Galaxy S10 heeft te maken met het scherm. Zoals je op de afbeeldingen op deze pagina kunt zien, zijn de schermranden aanzienlijker dunner dan bij de S9 en S9 Plus. Opvallend is dat de frontcamera in een soort gaatje in het scherm zit verwerkt, en een notch dus ontbreekt. Dit design maakt een groter display met dunnere bezels mogelijk, en zien we in 2019 waarschijnlijk bij veel meer Android-toestellen.

Het gerucht gaat dat Samsung al jaren bezig is met het ontwikkelen van een vingerafdrukscanner die in het scherm verwerkt wordt. Oorspronkelijk zou die in de Galaxy S8 zitten, de eerste smartphone van het bedrijf met een ‘infinity display’. Het blijkt technisch echter zo uitdagend, dat het Samsung ook bij de S9 en Note 9 niet lukte.

Nu gaat het met de Galaxy S10 eindelijk gebeuren. Het gaat om een ‘ultrasone’ vingerafdrukscanner. Met kleine trillingen wordt gedetecteerd of de juiste vinger op het scherm geplaatst is. Geen gedoe meer om de scanner achterop te vinden: raak het scherm aan, swipe omhoog en je toestel is ontgrendeld. Ideaal.

Gezichtsherkenning in plaats van irisscanner

Voor gebruikers die toch liever een andere beveiligingsmethode gebruiken, heeft Samsung verbeterde gezichtsherkenning toegevoegd. Voorheen gebruikte het bedrijf een irisscanner, maar die is niet heel fijn in gebruik en nogal traag. Alleen als je het toestel bij voldoende licht en goed voor je gezicht houdt, gaat de ontgrendeling vlot.

Voor de Galaxy S10 zet Samsung een betere frontcamera om gezichtsherkenning toe te passen. Dat werkt ook goed als je de smartphone niet recht voor je neus houdt. Veel toestellen gebruiken de selfiecamera, die al te neppen is met een foto. Bij de Galaxy S10 is het proces niet enorm veel veiliger, maar werkt het allemaal wel een stukje beter.

Android 9.0 (Pie) met One UI

Uit de doos draait de Samsung Galaxy S10 op Android Pie, de meest recente versie van het mobiele besturingssysteem. Met Pie introduceert Samsung bovendien een compleet vernieuwde Android-skin: One UI.

De nieuwe software van de fabrikant is vooral een stukje simpeler, overzichtelijker en makkelijker in gebruik. Handig is bijvoorbeeld dat snelkoppelingen in het snelle instellingen-paneel aan de onderkant van het scherm staan. Daardoor is het makkelijk om de telefoon met één hand te bedienen.

Daarnaast introduceert One UI een nachtmodus, waarmee veel onderdelen van de software donker kleuren. Dat oogt fraai en is fijn als je de Galaxy S10 in de avonduren gebruikt. Tot slot kun je rekenen op regelmatige updates, want Samsung voorziet zijn toptoestellen elke maand van een beveiligingspatch en minstens twee grote Android-updates. Dat zou betekenen dat de S10 in de toekomst wordt bijgewerkt naar Android Q en R.

Grotere accu’s en sneller opladen

De Samsung Galaxy S10 is ook voorzien van een grotere accu dan zijn voorganger. De accucapaciteit van de S10 bedraagt 3400 mAh, wat fors meer is dan de 3000 mAh-accu van de Galaxy S9. De grotere S10 Plus heeft zelfs een 4100 mAh-accu, terwijl de goedkopere S10 Lite het doet met 3100 mAh.

De accu wordt bovendien sneller opgeladen. Opvallender is dat Samsung het draadloos laden heeft verbeterd. Hierdoor hoef je niet meer zo lang te wachten totdat de accu vol zit. Samsung zelf zegt het draadloos laden van de S10 ruim een derde sneller gaat dan bij zijn voorganger, en dat is een knappe prestatie.

Conclusie

De Samsung Galaxy S10 maakt een uitstekende eerste indruk. Alle pluspunten van voorgaande jaren zijn aanwezig. Niet alleen de grote zoals een prachtig scherm en een strak design, maar ook zaken als de koptelefoonaansluiting en ruimte voor een geheugenkaart die door veel concurrenten geschrapt zijn. En omdat de Galaxy S9 al zo’n sterk toestel was, zet Samsung een hele goede basis neer.

Bovendien pakken de verbeteringen op het eerste gezicht goed uit. De telefoto- en groothoeklens zijn hele goede toevoegingen, en het cameragat is een fijn alternatief voor de notch. De Samsung Galaxy S10 is een ontzettend complete smartphone, voorzien van alle essentiële features plús een heleboel leuke extra’s.

Voor de Apple gebruikers die willen overschakelen is het wel weer aanpassen, want je gaat terug richting aan verbeterde versie van Android.

Reageer met jouw mening of opinie en start het gesprek met onze andere lezers

Je zal dit zeker ook leuk vinden

Share via
0 Shares