17.9 C
Brussels
26 juni 2019
SUPERIOR8

Waarom je ooit eens Nieuwjaar gevierd moet hebben in Reykjavik

Nieuwjaar vieren in de IJslandse hoofdstad Reykjavík is een unieke ervaring, want Nieuwjaar wordt hier groots aangepakt. Naar aloude traditie wordt het nieuwe jaar er ingezet met een knallend vuurwerk dat tot de meest waanzinnige lichtspektakels ter wereld behoort. Op meerdere plaatsen in de stad worden ‘s avonds al vreugdevuren aangestoken. Nog voor middernacht beginnen ongeduldige IJslanders maar liefst 500 ton vuurwerk de lucht in te schieten, en nadien wordt er verder gedanst en gefeest tot in de vroege uurtjes. Het vuurwerkspektakel wordt zelfs door de IJslandse openbare omroep RUV live uitgezonden op TV en online.

Nieuwjaar is in IJsland altijd al een familiegebeuren geweest. IJslanders vieren oudejaarsavond bij hun families thuis, en daarom zijn er ook maar weinig restaurants geopend op oudejaar (met uitzondering van de toeristische zones).  Na het avondmaal (rond 20u30) worden overal in de stad vreugdevuren aangestoken, een traditie die al meer dan 200 jaar in ere wordt gehouden. Volgens IJslandse folklore dient al het oude opgebrand te worden en plaats te maken voor het nieuwe, vandaar dus de voorliefde voor alles wat met vuur te maken heeft.

 

De vreugdevuren zijn een uitgesproken sociaal gebeuren waarbij families met hun jongste kinderen verzamelen rond het vuur en samen liederen zingen om het jaar symbolisch af te sluiten.  Meng je zeker onder de locals, met plezier zullen ze met je een praatje doen.  De vreugdevuren zijn trouwens ook een perfecte opwarmer voor het vuurwerkspektakel later op de avond. Nadien keert iedereen terug huiswaarts om samen de gigantisch populaire satirische eindejaarsshow Áramótaskaup te bekijken.

Fireworks at Halgrimskirkja
Bonfires
Bonfires
Fireworks at Harpa

Om 23u35 is de show voorbij en is het tijd voor het grote werk. Iedereen begeeft zich op straat voor het grootste spektakel van het jaar. Samen schieten alle inwoners van Reykjavík een waanzinnige hoeveelheid vuurpijlen de duistere hemel in. De beste locatie om het spektakel te bekijken is rond de Hallgrímskirkja in het centrum van de stad. Ook de Öskjuhlið heuvel aan de rand van de stad is een aanrader. Het uitzicht in en rond Perlan is ronduit subliem. Je kunt het spektakel ook vanop het water bekijken. Vanaf de haven bieden meerdere firma’s middernachtcruises aan. Na het geknal gaat het feest nog de hele nacht door in de vele clubs en cafés die Reykjavík rijk is. Vergeet zeker niet af en toe de hemel te checken want wie weet laat ook het noorderlicht zich nog zien.

Skál!

Reageer met jouw mening of opinie en start het gesprek met onze andere lezers

Je zal dit zeker ook leuk vinden

Share via
0 Shares