in

Typisch IJslands kerstcadeau: boeken

IJsland is misschien wel de beste plek ter wereld om een boekenliefhebber te zijn en zeker met Kerstmis. 93% van de IJslanders leest minstens één boek per jaar. Het is dus geen verrassing dat IJsland het derde meest geletterde land ter wereld is. In IJsland zal zelfs 1 op de 10 mensen tijdens hun leven een boek publiceren.  Daarenboven is IJsland het land met het hoogst aantal gepubliceerde boeken per inwoner.  Het land heeft dan ook een zeer sterke literaire traditie.  Elk jaar in december ontvangt elk gezin bókatíðindi (boekennieuws), een publicatie waarin alle gepubliceerde boeken van het afgelopen jaar in staan vermeldt (700 à 800 per jaar).

Jólabókaflóð, of ‘Boekenvloedgolf’ is de naam voor dit cultureel fenomeen.

Zo begint de IJslandse kerstavond-traditie van jólabókaflóð. Jólabókaflóð, is ontstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog toen buitenlandse import werden beperkt, in tegenstelling tot goedkoop papier.

De IJslandse bevolking was te klein om het hele jaar door economisch rendabel te zijn voor uitgevers.

De laatste weken van het jaar werden de persen opgestart en werd de markt overspoeld door nieuwe boeken.  

Hoewel het geven van boeken niet uniek is voor IJsland, is de traditie van het uitwisselen van boeken op kerstavond wel een cultureel fenomeen geworden.

Report

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

What do you think?

Taste of Iceland: Kjötsúpa

IJsland: Verken de binnenkant van een van de grootste gletsjers