17 juli 2019
SUPERIOR8
Image default

Recensie: Onze man keek naar de Disney revival: Dumbo ★★★★☆

Het is altijd gevaarlijk om naar een remake van een film te gaan kijken. Zeker wanneer dat zo”n pareltje is uit je jeugd. En des te meer wanneer dat zo’n film is die op zo’n Disney classics VHS cassette stond war de liedjes al wat anders begonnen te klinken omdat de band in de cassette bijna versleten was.

Inderdaad: Ik was een echte Dumbo fan. Laat dat ook meteen mijn outing zijn. Och ja: Dumbo, The Lion King, Beauty and the Beast. Ze stonden allemaal in hetzelfde lijstje. Behalve Aladdin, daar had ik het niet zo voor. Daarom is een bioscoop bezoek aan die release nog steeds een vraagteken in mijn hoofd.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik met lage verwachtingen het ticket aanschafte. Het is al moeilijk om zo’n icoon in je hoofd te vervangen of toch tenminste te evenaren. Maar het zat goed. En eigenlijk meteen al.

De film is één en al nostalgie. Van het verhaal tot de beeldvoering. Van de decors tot de acteurs. Laat ons eerlijk zijn: het is toch al even geleden dat we een Danny De Vito nog in zo’n glansrol hebben zien spelen. Het is van de jaren 80 en 90 geleden dat de acteur nog eens echt kon stralen. En dat doet hij hier. Als de onverwachte goodie.

De mensen in de zaal waren niet allemaal kinderen. Ook omdat ik de originele versie selecteerde denk ik.

Gewoon het Engels. Allemaal mensen die waarschijnlijk hunkeren naar dat zelfde nostalgische moment wat ik ook wil beleven. De kindjes zullen misschien wel overdag gaan wanneer de film in de Nederlandstalige versie wordt getoond.

Eigenlijk is er niet veel negatiefs op te merken over de film. Al moet je wel eerlijk zijn en zeggen dat ze goed gekeken hebben naar ‘The Greatest Showman’, want daar zou het een broertje van kunnen zijn. Misschien alleen al maar door de circus thematiek en Dumbo hier de outcast is.

De effecten: als we dan toch een beetje kritisch mogen zijn. Dat is soms een beetje een vraagteken. Vooral de vliegscene gaat soms wat schokkend en het lijkt daar af en toe wat onrealistisch. Maar onder het mom van ‘het is een gezellige Disney film’ zien we dat even door de vingers.

Dus: gaan? Zeker wel. Als je een leuke avond wil genieten van die leuke nostalgie van vroeger. Dan kunnen we deze alleen maar aanraden. Maar ga er niet heen als je een verfrissende en verrassende film wil zien, want dat is het niet.  Het is gewoon je gedachten op nul zetten en weer heel even klein zijn.

Reageer met jouw mening of opinie en start het gesprek met onze andere lezers

Je zal dit zeker ook leuk vinden

Share via
0 Shares