8.6 C
Brussels
23 mei 2019
SUPERIOR8
Image default

Iddylische geothermische plek Grjótagjá gesloten door vervuiling van toeristen

De unieke geothermische grot Grjótagjá, gekend van een stomende scène uit Game of Thrones, is gesloten voor bezoekers om de grot te beschermen tegen beschadiging. De eigenaren zeggen dat de omstandigheden in en rond de grot snel zijn verslechterd met het groeiend aantal bezoekers.  Te veel bezoekers laten afval achter. Ze gebruiken de grot als toilet, wassen hun kleren en schoenen in het water, waardoor er zeep en vuil in het water komt. Er is veel zwerfvuil, glazen flessen en bierblikjes in de grot en in het water.  Om de site te beschermen tegen permanente schade hebben de eigenaren de grot afgesloten.

Gesloten na tientallen jaren

Grjótagjá is al tientallen jaren een populaire, zij het afgelegen en enigszins moeilijk te bereiken plek. De lokale bevolking is gestopt in de grot Grjótagjá te baden in het warme geothermale water dat de kloven in de grot opvult. De hitte in de grot piekte in de jaren ‘70 en vroege jaren ‘80 ten gevolge van seismische en vulkanische activiteit in Krafla en bereikte meer dan 60° C. De kloven in de grot maken deel uit van het Krafla-systeem dat bovenop de grens van de Noord-Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen zit: je kan er dus baden tussen de continenten in Grjátagjá.

Toen de temperatuur in de jaren tachtig weer daalde, keerden de bezoekers terug naar de grot. Grjótagjá heeft twee verschillende zwembaden, Kvennagjá en Karlagjá. De laatste is nog steeds te warm om te baden. In 2004 kwam de temperatuur in Kvennagjá weer op het comfortabele niveau, waardoor mensen konden genieten van het buitenaardse gevoel van baden in een volledig natuurlijke “spa”, gecreëerd door vulkanische activiteit en de beweging van de tektonische platen.

 

Volledig gebrek aan respect

Toen het toerisme groeide sinds 2010, namen de bezoeken aan de grot dramatisch toe. Honderden mensen bezoeken de grot elke dag. De eigenaren van de boerderij van Vogar, waarvan het land Grjótagjá zich bevindt, probeerden de groeiende aantallen te beheren door een nieuwe parkeerplaats te bouwen, de paden te verbeteren en informatieborden te installeren met instructies en aanwijzingen over hoe ze zich moesten gedragen. Maar ondanks tekenen in vier verschillende talen bleven bezoekers afval achterlaten en behandelden de plek met wat Ólöf Hallgrímsdóttir, een van de eigenaren, beschrijft als “volledig gebrek aan respect.”

Een permanente bewaker de enige oplossing

De grot sluiten was de enige optie op dit moment.  De eigenaren zouden de grot heropenen zodra er een betere en meer permanente oplossing wordt gevonden. De ideale oplossing is om een ​​permanente bewaker te voorzien die ervoor kan zorgen dat bezoekers zich op een beschaafde manier gedragen.

“Het is een fascinerende en prachtige plek, en het is gewoon hemels om in de grot te baden, maar we willen niet dat de plaats wordt vernietigd. We houden van deze plek en hopen dat het een populaire bestemming blijft.”

Het is nog steeds mogelijk om de grot en het zwembad te bekijken en om foto’s te nemen, hoewel het onmogelijk is om het water in te gaan.

Reageer met jouw mening of opinie en start het gesprek met onze andere lezers

Je zal dit zeker ook leuk vinden

Share via
0 Shares