17.9 C
Brussels
26 juni 2019
SUPERIOR8
Image default

De brand in de Notre-Dame, wat is niet meer?

Foto door annakaminova – twitter //

Vandaag , 15 april is een droevige dag. De televisie staat op CNN. Dat na alle breaking news berichtjes op de telefoon. Er is iets aan de hand in Parijs. De Notre-Dame staat in brand. En neen, we hebben het dan niet over de film. Het is echt zo. De vlammen schieten door het dak. Er is geen dak meer. Meer dan 700 jaar geschiedenis gaat in hete vlammen op.

Iedereen die in Parijs is geweest is dit gebouw wel al eens binnengelopen. Het is de inspiratie van Victor Hugo die erover schreef in zijn boek ‘The Hunchback of the Notre-Dame’. Het was ook de inspiratie voor onder andere Disney om er een film over te maken. Samen met de Eiffel toren en het Louvre is dit zeker een van de monumenten waar je het snelst aan denkt wanneer je ‘Parijs’ hoort.

Duizenden fransen staan ondertussen te kijken hoe hun trots in vlammen opgaat. De toren is al gevallen en nu lijken ook de stellingen de muren recht te houden. Op zenders als CNN wordt al met de vinger gewezen. Blijkbaar duurde het een hele tijd voor de brandweer aanwezig was en ze hadden dan ook nog eens niet het juiste materiaal bij voor een monumentaal gebouw als dit.

Zelfs president Trump kroop al in z’n Twitter pen. Weer zijn de helicopters of de brandblusvliegtuigen om het goed en meteen drastisch aan te pakken. Dat vuur moet uit, en liefst nog snel ook.

Ondertussen weerklinken gebeden en zangen bij de Fransen die toekijken hoe hun nationale trots wordt verwoest. Anderen staan te wenen.

Het lijkt alsof het bekendste glasraam op dit moment nog intact is, maar dat is niet helemaal duidelijk. Het is in elk geval een van de bekendste elementen van deze prachtige kathedraal.

De beelden spreken voor zich. Een prachtig monument waar iedereen hoopt dat de muren het niet gaan begeven. De rest kan men herbouwen, maar wanneer de muren zouden invallen is het voorbij. We wachten af en kijken bang toe.

Reageer met jouw mening of opinie en start het gesprek met onze andere lezers

Je zal dit zeker ook leuk vinden

Share via
0 Shares